Först körkort – sen botox?

Botoxanvändningen går ner i åldrarna och idag verkar den första önskan vara körkort – följt av en botoxinjektion. Skönhetsläkarna tror att det kan bero på att vårt ideal utgår från hur kändisarna ser ut, och därför är inte längre botox och fillers förknippat med anti-åldrande, utan en livsstilsmarkör blandat med kärlek till kändisarna.

Vi har tidigare skrivit om kändisar och skönhetsoperationer och idag tänkte vi ha med det temat i ryggen. Det är nämligen en av anledningarna till varför skönhetsoperationer sjunger i ålder, tror många i branschen. En annan anledning kan vara att vi överlag har fått en mer avslappnad syn på korrigeringar av olika slag, och idag är vår kropp alltmer individuell och inte för andra att döma.

Botox markerar väg mot vuxenlivet

Många har tidigare förknippat botox med åldrande och för bara några år sedan var det vanligaste att man var någonstans runt 40 eller 50 när man tog sin första spruta hos ”plastikdoktorn”. Idag börjar trenden gå åt att den är 20-nånting-åldern som injicerar sin första spruta. Många gör det för att inte utveckla de första rynkorna, medan andra gör det för att efterlikna sina idoler mer. På så sätt har botox för många unga blivit en milstolpe in mot vuxenlivet, och enligt en intervjuad läkare i The Times är det första steget körkort, sedan är det botox på priolistan.

Huruvida det finns någon sanningsfaktor i påståendet kan man diskutera. Vad man vet är att botox idag börjar bli vanligare, och mer socialt accepterat. Samtidigt som allt fler unga väljer att lägga sig på bänken för korrigeringar av olika slag ökar även intresset för tatueringar. En rimlig förklaring skulle därför kunna vara vår tids mer liberala inställning till att ”rätta till” individuella skavanker och samhället i övrigt ser inte med lika stor misstänksamhet mot det. Ni minns säkert själva när en tatuering var förknippat med kriminalitet, men idag är svenskarna ett av världens mest tatuerade folk.