Knyt skorna rätt

De flesta som köper nya skor upplever att de inte sitter som en smäck till en början och det är inte ovanligt att få skavsår och blåsor. Men många av dessa problem kan faktiskt åtgärdas genom att man knyter skorna på rätt sätt.

554491-running-shoes

Vi har tidigare skrivit om att det kan vara svårt att veta vilken skostorlek som passar en.

”Tänk på att storlekar skiljer från märke till märke så det gäller att testa olika storlekar och inte stirra sig blind på siffran som står.” Läs mer.

Använd extrahålen

När man köpt ett par skor i ens egen storlek som inte passar, kan det dock även ha att göra med att man inte bär skon på rätt sätt. I en artikel i Dagens Nyheter kan man exempelvis läsa att de flesta inte är medvetna om att hålen längst bak på joggingskorna faktiskt har en funktion – skorna sitter nämligen mycket bättre om man använder dem. DN skriver om detta efter att ett Youtube-klipp blivit oerhört populärt där man ger en pedagogisk förklaring till varför hålen finns.

Snöra skorna rätt

För att snöra skorna rätt med hjälp av de extra hålen bör löparen föra in skosnörena i dessa utifrån på samma sida som det sista vanliga hålet. Snörena bör sedan föras in i öglan som bildats på motsatta sidan och sedan spännas hårt. Därefter kan man knyta rosetten precis som vanligt. När man knutit skorna på ett korrekt sätt minskar risken att foten glider runt i skon. Förutom att skon sitter bra på plats, undviker man att få blåsor och skavsår på fötterna.