Piratkopierat smink allt vanligare

De senaste åren har vi svenskar börjat köpa alltmer smink på nätet och detta är positivt på många sätt. Men i och med att man köper produkterna på nätet, ökar risken att dessa produkter är piratkopierade och innehåller farliga ämnen.

borstar smink

När det kommer till smink är det mycket man måste tänka på. Självklart ska man köpa smink som passar ens egen hud, men det är också viktigt för många att sminket ska vara framställt av naturliga produkter och inte vara testat på djur. Utöver det är det även bra att ha i åtanke att sminket kan bli gammalt och att man måste vara noggrann med sminkhygienen. Ja, det är verkligen mycket man behöver tänka på när det gäller smink och den senaste tiden har det tillkommit ytterligare ett huvudbry när det gäller smink.

Innehåller farliga ämnen

Antalet piratkopierade sminkprodukter har nämligen skjutit i höjden och Metro rapporterar att tullen beslagtar tusentals sminkprodukter som är piratkopierade och som kan innehålla väldigt farliga ämnen. Sminket kan både ge allergiska reaktioner och kan lämna fula märken och frätskador på huden. Dessa skador kan vara permanenta och det finns inte någonstans man kan vända sig för att reklamera dem ifall man själv skulle drabbas.

Undvik piratkopierade produkter

Varför antalet piratkopierade sminkprodukter i Sverige blir fler beror på att vi handlar allt mer på nätet på sajter som Ebay och Tradera. Dessa sajter säljer varor både från den seriösa och den oseriösa marknaden och blufföretagen blir allt bättre på att se seriösa ut. För att undvika att själv köpa sådana här produkter kan man bland annat undersöka hemsidan de säljs från. Hemsidan bör ha kontaktuppgifter och info om ångerrätt och reklamation. Ett annat sätt att undvika kopiorna är att aldrig handla för ett billigare pris än vad som känns rimligt. Har man fått produkten hem kan man upptäcka att den är en piratkopia genom att det inte finns någon hållbarhetstid och heller inget ”batchnummer”.