Underkläder och dess fascinerande historia

Det här med underkläder är ju fantastiskt roligt, både att köpa och leka med.  Och vet ni att underklädernas historia faktiskt är ganska intressant och spännande? Det har faktiskt skrivits en bok om just vårt kroppsnära mode, och denna bok verkar helt klart fascinerande, om man ska lita på vad Svenska Dagbladet skriver om den.

Boken heter “Underkläder – en kulturhistoria” och är skriven av Pernilla Rasmussen och Britta Hammar. Den tar upp kvinnors tidiga relation till underkläder, mot hur det är nu. Bland annat fokuseras det på det faktum att några generationer tidigare slängde man bh:n, bara för att snabbt därefter ta på sig den. Och för den yngre generationen är det här med “bränn bhn” självklart  ganska svårt att förstå. Hur kan en enkel bysthållare anses som ett symboliskt förräderi? Men sanningen är att underkläder alltid har varit både kontroversiellt och kittlande, vilket gör dessa till de perfekta att använda vid en revolt. Samma sak gäller ju också kvinnokroppen, och hur den genom tiderna har skulpterats, modellerats och manipulerats för att passa modets växlingar.  Boken går så långt bak till 1700-talet, och fokuserar på korsetter – vilket gör det tydligt vilket intressant plagg det är, och man blir fascinerad över hur det har utvecklats.

Artikeln om boken är helt klart intressant, vilket gör att man bli extra sugen på att läsa boken. Sen vaknar ju också suget efter att köpa nya underkläder, och vi får nog vara glada över att vi lever i en tid med många billiga underkläder så att man kan köpa extra många. För visst är det något speciellt med detta plagg – och oavsett vilken form ens trosor eller bh har, så är det roligt att shoppa in sig på dessa.


För dig som vill återgå till 1700-talet och använda en korsett, är detta en film som kan hjälpa dig på vägen.