Vad är grejen med solglasögon?

Vad är det egentligen med Hollywood-stjärnor och solglasögon? Är det sant som Docenterna sjöng, att bakom ens solglasögon kan man vara sig själv? På ett sätt stämmer det väl, eftersom att ögonen kallas för själens spegel, och den behöver man inte visa bakom ett par mörka skärmar.

Men självklart finns det fler skäl till att ha solglasögon. Det här är exempelvis några:

–    Stoppar UV. Att man inte vill att ögon ska nås av UV-strålar är inte särskilt konstigt. Skydda alltid dina ögon när du är ute i solen, oavsett om det är via solglasögon eller en skärm.
–    Ser tjusigt ut. Alla kan nog hålla med om att man ser rätt tjusig ut där man seglar gatan fram med ett par solglasögon. Självklart är det olika från modell till modell, och vissa modeller är rent hiskliga. Men att hitta rätt sorts solglasögon är en lyx för den som vill se tjusig ut!
–    Håller en anonym. Om man nu faktiskt vill vara inkognito är det ju få sätt som är bättre än att faktiskt dölja sitt ansikte bakom ett par stora glasögon. Det är dessutom snyggare än exempelvis ett lösskägg.
–    …eller så gör användandet av solglasögon att man visar att man är speciell. Vad man är ute efter kanske i själva verket är att se ut som just någon som behöver använda solglasögon för att se diskret ut. Och i så fall är det ju också på ett sätt effektivt!