Viktigt med bra sminkhygien

De flesta tycker det är oerhört roligt att sminka sig och göra i ordning sig med1802457-makeup-artist-applying-cosmetics vänner. Men vid dessa tillfällen bör man hålla sitt eget smink för sig själv. Lånar man ut smink eller slarvar med hygienen, kan detta nämligen orsaka infektioner och sjukdomar.

I Metro kan man läsa om Linda Andersson som för ungefär ett år sedan lånade ut sin foundationsvamp till en kompis som skulle sminka över en finne som hon hade i nacken. När Linda sedan använde svampen på sig själv igen fick hon en hudinfektion som ledde till att hon behövde göra tre akuta sjukhusbesök eftersom huden rodnade och stora hudflagor lossnade. Finnen som kompisen hade, var nämligen inte en finne utan en stafylokockinfektion. Efter att hon drabbats av detta går Linda nu ut till medierna och varnar andra om att man alltid måste vara noga med sminkhygienen.

Rengör utrustningen ofta

Faktiskt är det så att man kan drabbas av ett antal olika sjukdomar och problem om man slarvar med att rengöra sin sminkutrustning. Exempelvis ska man se till att tvätta den med schampo eller liknande då och då och man bör även byta ut saker som sminkborste och sminkverktyg hyfsat ofta. Det behöver inte bli speciellt dyrt att göra det, eftersom att man kan vända sig till ett företag som Fyndiq där man kan hitta allt sådant billigt.

Låna aldrig ut smink

När det gäller själva sminket bör man även där se till att hygienen är bra. Man bör till exempel aldrig låna ut saker som mascara till någon. Bakterier kan nämligen lätt spridas från öga till öga och det kan leda till infektioner. Detta gäller framförallt när man har en ögoninfektion eller är ”rosa” i ögat, skriver Expressen. Då är risken nämligen enormt stor att man sprider infektionen till den man lånar ut sminket till.