Vintermodet är här – fräscha vinterjackor

Nu börjar säsongens vinterjackor synas i butiker både på stan och hos webbshopparna. Det man kan säga rent generellt är att det dels är jackor som gör bäraren väl rustad för en kall vinter med mycket snö, dels kan man konstatera att de senaste årens klassiska trend håller i sig.

Eftersom de två senaste vintrarna varit så kalla att många återförsäljare sålde slut på sina lager av dunjackor har de laddat upp rejält inför den här vintern. Varje tillverkare med självaktning har minst en dunjacka i kollektionen. Det gäller framför allt tillverkare av friluftskläder, både klassiska och mer futuristiska.

Fjällrävens dunjackor har hängt med i många säsonger nu, och kan ses både på Östermalm och i Rinkeby. Det är en klassisk modell, men det finns även en del mer high tech varianter, från t.ex. Haglöfs och North Face.
Just friluftsjackor, gärna i gore-tex, är en trend som håller i sig. För riktigt kalla vinterdagar bör man kombinera en tunn dunjacka med en skaljacka, men dunjackor av den här typen passar även under en duffel eller en vanlig rock. Många friluftskläder har ganska skrikiga färger, men det finns även mer sobra varianter, exempelvis Arc’teryx Veilance-kollektion, som är galet dyr men så snygg att man inte vet vart man ska ta vägen.

Ett annat märke som kombinerar dun med klassisk design är modearkeologen Nigel Cabourn, som till vintern gjort en jacka som mer eller mindre är en kopia av den som Sir Edmund Hillary bar då han blev den förste att bestiga Mount Everest. Smakar det så ksotar det dock, i det här fallet 22 000 kronor.