Vita tänder gör succé

I dag skriver vi om tänder och tandhälsa samt om vad som man kanske bör undvika om man vill hålla sina tänder dels vita men och vad man kan göra för att få bort missfärgningar och liknande.

Leende vita tänderI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det på många sätt är olika drycker som fräter på ungas tänder och att detta gått så långt att faktiskt Sveriges tandläkarförbund uppmanat vårt lands cirka 8000 tandläkare att ta upp detta med sina patienter, så att dessa (ofta unga) inser allvaret i hur svårbehandlade skadorna kan bli.

Något inte många kanske vet är att det finns drycker som vi dricker ofta, som fräter på tänderna mer än vad cola – och det är frukostjuice och vatten med brusande vitamintablett i. Den dentala erosion, som ju är definitionen av just frätskadan beror på sur påverkan och startar när ph-värdet är under 5,5. Inte bra alltså. Men vad kan man göra för att hålla sina tänder både friska och vita?

I Expressen Hälsa kan vi läsa om hur en tar hand om sina tänder på ett sätt som en tandläkare, bland annat med att investera i en eltandborste, borsta tänderna innan frukost samt spotta ut tuggummit efter bara tio minuters tuggande. Men även klassiker som att borsta tungan, använda tandtråd samt att borsta i hela fem minuter för bästa effekt. En eltandborste kanske kostar något men det ger även resultat. Vid missfärgningar på tänderna går det bra att bleka dessa, kanske via: http://www.swisslux.se/.

Ett snyggt leende i några steg

Även i Aftonbladet kan vi läsa om hur man får ett snyggare leende, utan att ta sig till tandläkaren och betala storpengar. Bland annat att tugga just sockerfria tuggummin, borsta tänderna försiktigt, undvika kaffe och te samt rödvin och snus men även rökning samt lite oväntat, blåbär. En kan även borsta tänderna med bikarbonat en gång i halvåret, äta regelbundet och inte småäta godis som stör balansen i munnen. En bettskena på natten är även det ett bra råd till den som vill sätta stopp för eventuellt gnissel, något som sliter ner emaljen och kan orsaka huvudvärk, detta kan fixas hos tandläkare eller köpas själv och sedan formas i vatten, smidigt och enkelt för att slippa värk och sned tandrad.